Nordea i plany sprzedaży - Lokata/kredyt - co robić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez hotrain
    Co jest w tej chwili najlepszą opcją dual - sim?
    Wydaję mi si, że dość dobrą opcją jest samsung SIV mini dual
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Załóżmy taką sytuację: mam w banku kredyt na X zł, ale jednocześnie na X złotych mam w tym samym banku lokatę. Czy jeśli bank upadnie to to moje zobowiązania wobec banku wzajemnie się znoszą?
    I drugie pytanie: jaka jest wysokość wysokość gwarancji państwa polskiego wobec lokat w przypadku upadku banku?
    Sorry za ten pesymistyczny temat w środku świątecznego okresu :?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Gwarancja depozytów to z tego co pamiętam 100 tys euro.

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Agamek12, w jakim banku trzymasz kase że boisz się o ich byt? :wink:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

westwi78, ale z tego co kojarzę, to przy depozytach do jakiejś tam kwoty dotyczy to zwrotu 100%, a potem procentowo coraz mniej...
          Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, jak bank upadanie to biznesu nie zrobisz...i kredyt Ci zostanie
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

piramida, nie tylę boję się o byt banku, co poprostu rozważam różne możliwości... Zresztą akurat mój bank "wiodący" (Nordea) chyba jest na samym końcu kolejki banków zagrożonych upadkiem...
              Kuźwa, za duzo czytm o tym kryzysie i za bardzo obserwuję rynek... Jak nic jebnę niedługo za zawał spowodowny stresem... chociaż nie, nie mogę kojfnąć... Obiecałem dziwczynom, że niedługo wszystko będzie znów
              Adam... Używam:

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Zamieszczone przez westwi78
                http://www.bfg.pl/kwota-objeta-gwarancja
                thx
                Adam... Używam:

Komentarz

• mrfazi
                  • 2010
                  • 3103
                  • Superb III (3V3)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                  Kuźwa, za duzo czytm o tym kryzysie i za bardzo obserwuję rynek... Jak nic jebnę niedługo za zawał spowodowny stresem...
                  Nie ma co się martwić na zapas, trzeba zawsze pozytywnie myśleć a wszystko się uda, a potem niestety trzeba pracować. Ja też mam spory kredyt w banku, i nie mam zamiaru wpędzać się w apokaliptyczne wizje. Kredyt w jednym a nadmiar gotówki w drugim. Ten nadmiar to oczywiście poducha finansowa, jak by co. Bo kredyt to się berze raczej tam gdzie go dają i na odpowiednich warunkach. Wcale bym się nie pogniewał jakby cały bank wraz z dokumentacjami wszelakimi gdzie mam kredyt wyleciał powiedzmy na marsa

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

mrfazi, ja nie mam jak narazie czarnowidztwa, ale jakoś tak w telewizji i gazetach pierdzielą, więc i mi się udziela finansowo-bankowy stres...
                    Całe szczęście mój onegdaj spory kredyt stał się stosunkowo niewielki, a do tego oszczędności pozwaliają mi na (jak narazie) spokojny sen, ale jakoś tak na fali mediów i mnie naszło na "gdybanie"...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• yogi_at_pozen
                      Rider
                      • 2011
                      • 418

zeby z tym bankowym funduszem gwarancyjnym nie okazalo sie tak jak z tym funduszem za ktory urlopowicze mieli wrocic do Polski po upadku biur podrozy - swoja droga niezle ku....stwo - zakladasz biuro podrozy wysylasz ludzi hen w pizdziec, zgarniasz pieniadze od przyszlych klientow na wycieczki rok do przodu - po czym rozkladasz "bezradnie" rece w strone klientow zadajacych zwrotu pieniedzy jak ci takie "biuro" padnie - choc tutaj nie wiem czy 'biuro' czy 'padnie' powinno byc w cudzyslowie. Za powrot turystow placimy ja i Ty, a taka menda nawet nie beknie.

A nastepnie, nawet nie zmieniajac nazwiska, startujesz taki sam biznes dwie przecznice dalej, oczywiscie spolka zoo, z kapitalem 5k...

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10918
                        • Fiat

Agamek12, pierdzielą farmazony i ludzi straszą, a jak zwykle pewnie chce ktoś zarobić na owym "kryzysie". Spij spokojnie, pozytywnego myślenia życzę
                        p.s. ja nie włączam tv i mam spokój mentalny, też Ci to radzę. bank mój jak stał, tak stoi i nic się nie dzieje jakoś specjalnego. :P

Komentarz

• Tobi77
                          Rider
                          • 2012
                          • 509
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

O jakim kryzysie? Byliście przed świętami w jakimś markecie? Ja byłem - nie było gdzie zaparkować. To jest kryzys?
                          Moja Octavia

Komentarz

• paweł2
                            L&K
                            • 2010
                            • 1405

le jakoś tak w telewizji i gazetach pierdzielą, więc i mi się udziela finansowo-bankowy stres...
                            Nie boj nic wlasnie to jest takie straszenie i usprawiedliwianie sie rzadu
                            pracy niema no kryzys
                            podwyzek niema kryzys
                            i tak ze wszystkim
                            niektorym ten kryzys sie bardzo oplaca.
                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• mrfazi
                              • 2010
                              • 3103
                              • Superb III (3V3)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Tobi77
                              To jest kryzys?
                              Może i masz rację, ale ludziska coraz bardziej się zadłużają. Zastaw się a postaw się - bo jak to na święta ma być skromnie. Liczba samochodów rośnie, każdy musi dziś autkiem popylać. Tylko czasem jest tak że nie każdy umie zarządzać swoimi finansami i mamy całkiem sporo ludzkich tragedii. Należy dodać do tego coraz większe rozwarstwienie społeczeństwa, klasa średnia zanika (mam na myśli zasobność portfela).
                              Całe szczęście mój onegdaj spory kredyt stał się stosunkowo niewielki,
                              No to Ci zazdroszczę , ja całkiem niedawno zmieniłem lokum z 57m2 na 80m2, mając 38 lat wziąłem kredyt na 30 lat i puki co jestem pozytywnie nastawiony .
                              Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                              ... nie okazalo sie tak jak z tym funduszem ... swoja droga niezle ku....stwo ... po czym rozkladasz "bezradnie" rece ...
                              A co mają powiedzieć klienci Ambergold? Chciwość, pazerność, głupota zebrało swoje żniwo, ludzie myśleli że system kontroli państwa działa i mogą śmiało pompować kasę a tu klops.

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Agamek, uspokoje Cie - z Nordea sie nic nie stanie. Bo co mialoby sie stac? Troche w temacie bankowym siedze. do 100.000 euro oddadza Ci (nie Nordea, tylko nasi...) kase ktora masz w tym banku. A jesli bank padnie to hehe nie ma tak dobrze - jak wziales kredyt to nie zniknie... upadlosc polega na tym ze aktywa i pasywa banku sa czesto przejmowane przez inne podmioty.

ps. zawsze tez mozesz przeniesc kredyt do innego banku - czesto sie to oplaca... czesto oplaca sie tez isc do innego banku i dostac lepsza propozycje warunkow kredytowych - wrocic do swojego banku gdzie mamy kredyt i powiedziec ze przeniesiemy sie do tego innego banku jesli oni nie zmienia nam warunkow kredytu. Tak poradzilem koledze i dzieki temu kredyt ma go kosztowac 20.000 zl mniej w calym okresie jego splaty....

ps. a rada jest ogolnie taka - BRAC JAK NAJMNIEJ KREDYTOW!!!! Bank to nie instytucja charytatywna.... w USA od 2008 r. (czyli od kiedy tam sie zaczal pseudo kryzys - bo jest to PSEUDO KRYZYS sztucznie wykreowany przez spekulantow glownie z Goldman Sachs...) banki przejely ok. 3 MILIONOW NIERUCHOMOSCI od klientow ktorzy nagle nie byli w stanie splacac dalej rat...

Idealny klient banku to taki, ktory ciagle jest zadluzony i ciagle splaca czesc dlugu ale nigdy caly... tak zeby trwalo to bez konca... ciagly dluznik...

pozdro
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10918
                                  • Fiat

marlej108, dokładnie jest jak piszesz, o to chodzi, żebyśmy byli ciągle zadłużeni, bo przecież oni na procencie i opłatach od nas jadą głównie.
                                  Mieszkanie to rozumiem, bo inaczej nie da się żyć, przecież na ulicy nie będziemy mieszkać. Ale jak idioci niektórzy nie mają hajsu i dają się naciągać na jakieś raty typu "0 procent" w markecie na full hd srade tv, bo sąsiad ma lepszy, to sami sobie w kolano strzelają. Chociaż obserwując marketowe zakupy, mało kto na kredyt kupuje w kasie takiego tesco czy reala, więc ten kryzys jest chyba ciut "medialny"

Komentarz

• Alonzo_
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2460
                                    • Hyundai

Też podobnie uważam jak koledzy wyżej. Brać kredyty trzeba z głową. Problem sie zrobi gdy ktoś ma problem ...ze sobą i nie może zadowolić się tym co ma. Tylko jak koledzy piszą musi sie "z sąsiadami" ścigać na "posiadanie".
                                    Z drugiej strony trzeba oddzielnie traktować tych co zadłużają sie na "własne M" bo to dla rodziny jak powietrze jest, ale gdy sie od razu chce je za pożyczone jeszcze na fulla wyposażyć na wysoki standard i garaż podobnie przy tym to ja bym zalecał sole trzeźwiące i zastanowić się o ile ten kredyt wtedy chcemy zwiększyć. Choć dziś chyba na 100..parędziesiąt % już banki tak hojnie chyba nie rozdają jak niedawno... Nie każdy może pozwolić sobie na "poduszkę finansową"
                                    Ale taką poduszką jest nasz rozum.
                                    Jak nie potrzeba to od kredytów z daleka. A jak brać to z głową.
                                    Żadne komisje nadzoru, obostrzenia itp nie są potrzebne. Najważniejsze zarówno w pożyczaniu jak i inwestowaniu=oszczędzaniu (np AG) jest realne myślenie i chłodna analiza tego co oferują inni i tego co się nam obiecuje w konkretnej "firmie". Ryzyko jest zawsze ale nasza w tym głowa aby je maksymalnie zminimalizować. Na kryzysy i wypadki losowe już nie mamy wpływu.

A co do banków. Dziś już wszystko okrzepło. Coś nie prosperuje to się to przejmuje bo to często ogromny potencjał z klientami do wzięcia za stosunkowo atrakcyjne wówczas pieniądze. Raczej nie powinniśmy się bać że nagle spore banki padną i wszystko nam przepadnie (choć kredyty.... czemu nie )

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10918
                                      • Fiat

Alonzo_, dokładnie, banki nasze w większości i tak są już w posiadaniu zagranicznych większych banków

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez marlej108
                                        Agamek, uspokoję Cię - z Nordea się nic nie stanie. Bo co miałoby się stać?
                                        No to na długo mnie nie uspokoiłeś... :?

Odgrzeję: http://biznes.onet.pl/nordea-i-scand...,1,prasa-detal
                                        Mam u nich (Nordea) lokaty i malutki kredycik hipoteczny.
                                        Zacząć się bać i wycofać lokaty (a w konsekwencji stracić odsetki?), czy spokojnie czekać na rozwój wydarzeń?
                                        Spłacić do końca kredyt, żeby nie mieć za chwilę problemu z wykreśleniem banku z hipoteki?
                                        Ech... :? :roll:
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zacząć się bać i wycofać lokaty, czy spokojnie czekać na rozwój wydarzeń?
                                          Spłacić do końca kredyt, żeby nie mieć za chwilę problemu z wykreśleniem banku z hipoteki?
                                          Ech... :? :roll:
                                          Przenieść lokaty i kredyt do innego banku :?:

Komentarz

• mzimno
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 48

Wczoraj byłem u doradcy. Mówił co innego na ten temat.
                                            Pytanie komu wierzyć

Komentarz

• aro_40
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1529
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Agamek12, mam nadzieję że Twój bank nie upadnie ja przynajmniej jakoś nie wierzę aż w taki kryzys w PL
                                              co do twojego pytania w pierwszym poście to jest tak, że w przypadku upadłości do banku przychodzi syndyk, który ma 3 cele:
                                              1. ściągnąć bezwzględnie wszystkie należności (czytaj niespłacone kredyty),
                                              2. spłata wszystkich zobowiązań (tzn. to co bank powinien zapłacić np. energetyce za prąd, pracownikom itp); i tu nie wiem jak to ma się do lokat to powinien jakiś spec odpowiedzieć
                                              3. sprzedać całą masę upadłościową (wszystko co należało do banku).

Zatem prawdopodobnie mógłbyś się dogadać z syndykiem nt. kompensaty kredytu i lokaty, ale jeśli nie to kredyt musiałbyś spłacić, a lokatę odzyskałbyś z Funduszu
                                              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                              _______________________________________
                                              a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

aro_40, najprawdopodobniej skończy się tym, że lokaty spłacą kredyt, a resztkę przeniosę gdzieś indziej.
                                                Trzymałem swoje pieniążki w Nordea licząc na to, że jako długoletni klient znów dostanę preferencyjne warunki kredytu, ale jeśli bank się sprzedaje, to właściwie nie mam co liczyć na dobry kredyt u nich (lub ich kupców), a więc spokojnie mogę przenieść wszystko gdzieś indziej, bo i tak wszędzie będę "nowym" klientem... :?
                                                Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...